Ohišja vodnih filtrov: katero izbrati?

24 Aug 2023

Ohišja vodnih filtrov: katero izbrati?

KATERO FILTRIRNO OHIŠJE IZBRATI?

V kolikor ste do sedaj sledili vsem našim člankom na temo filtracije vode, potem ste sedaj že seznanjeni zakaj uporabljati vodne filtre in kateri vodni filter je najprimernejši za vaše potrebe. Ostaja pa še eno ključno vprašanje: katero ohišje izbrati in zakaj? Zato vas vljudno vabimo k branju tega prispevka, skozi katerega bomo predstavili različna ohišja za vodne filtre.


1. Pred nakupom filtrirnega ohišja, si moramo najprej postaviti vprašanje "Katero odjemno mesto želim filtrirati?", saj obstaja več različnih filtrirnih sistemov, ki so za določeno uporabo bolj primerni kot drugi. Spodaj opisujemo ključne razlike filtrirnih ohišij ATLAS.

  • Filtrirna ohišja ATLAS 3P BX in CX - so sestavljena iz treh delov (filtrirni lonec, matica in glava ohišja). Navadno se montirajo takoj za vodni števec in jih uporabljamo za filtracijo celotnega objekta. Z nekoliko iznajdljivosti jih lahko seveda uporabimo tudi samo za eno odjemno mesto (recimo za pomivalno korito ali pomivalni stroj,...)
  • Ohišja ATLAS DP - so sestavljena iz dveh delov (filtrirni lonec in glava ohišja). Uporabljamo jih za enake namene kot ohišja 3P, navadno za filtracijo celotnih objektov.
  • Ohišja ATLAS HYDRA - tudi ohišja HYDRA so namenjena filtraciji celotne hiše oziroma objektov, vendar gre v tem primeru za samočistilna ohišja, kar pomeni, da eden izmed loncev ohišja vsebujeje samočistilni filtrirni vložek za mehanske nečistoče, ki ga enostavno očistimo z odprtjem ventila na dnu filtrirne posode. Ta postopek lahko tudi avtomatiziramo z uporabo elektromagnetnega ventila ATLAS K-MATIC.
  • Ohišja ATLAS BRAVO - so namenjena filtraciji enega odjemnega mesta, ponavadi jih uporabljamo pod pomivalnim koritom. So odlična izbira za tiste, ki želijo filtrirati samo vodo za uživanje / kuhanje, saj vsebujejo ves potreben montažni material za povezavo z armaturo.
  • Ohišja ATLAS DEPURAL - so prav tako namenjena filtraciji enega samega odjemnega mesta. Od ohišij BRAVO se razlikujejo v tem, da stojijo na kuhinjskem pultu, povežemo jih pa neposredno na izliv armature. Tako so izmed vseh ohišij najenostavnejša za montažo in predstavljajo odlično rešitev za vse tiste, ki želijo hitro in učinkovito očistiti pitno vodo.
  • Drugi vodni filtri (DOSAPOL, FDM, DOSAPROP, DOSAPLUS, HOT) - so filtri s specifičnimi nameni, najpogosteje pa jih uporabljamo za zaščito strojev, grelnih teles in vodovodnih napeljav pred vodnim kamnom, kovinskimi opilki, idr. 

2. Ko se odločimo za tip ohišja, moramo preučiti še katero dimenzijo priključka potrebujemo, saj ponujamo ohišja s priključki od 3/8" vse do 2", izbira pa bo odvisna od dimenzije cevi, na katero želimo priključiti naše filtrirno ohišje (ohišja BRAVO in DEPURAL so že prilagojena standardnim priključkom za armature).

3. Nato se odločimo še za višino ohišja (7", 10" ali 20"). Za večino potreb zadostujejo in tudi sami priporočamo 10" ohišja. 7" ohišja se navadno uporabljajo kadar smo omejeni s prostorom ali pa želimo filtrirati samo eno odjemno mesto, med tem ko so 20" ohišja dobra izbira predvsem v primerih, kjer se srečujemo z višjim pretokom vode (industrija, večstanovanjske hiše, ipd.)

4. Za vsem tem nam ostane le še eno vprašanje: "Katere filtrirne kartuše so primerne za izbrano ohišje?" Res je, obstaja kar nekaj možnosti, a brez skrbi, za vas smo pripravili enostavno tabelo, ki naj vam bo v pomoč.

Kompatibilnost filter vložkov z ohišji

Z odgovori na ta vprašanja verjamemo, da boste pripravljeni na izbiro najprimernejšega filtrirnega sistema za vaše potrebe. V primeru kakršnihkoli dodatnih vprašanj pa vam bomo zmeraj z veseljem pomagali in nudili dodatno pomoč pri izbiri, zato nas kadarkoli kontaktirajte.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo za čas, ki ste ga namenili našim prispevkom o sistemih vodnih filtrov in vam še naprej želimo prijetno uporabo naših spletnih strani.

Ste spregledali preostale članke v povezavi s filtracijo vode? 

1. DEL: Do čiste vode z vodnimi filtri?

2. DEL: Vrste filtrirnih vložkov - katerega potrebujem?