Vrste filtrirnih vložkov: katerega potrebujem?

23 Aug 2023

Vrste filtrirnih vložkov: katerega potrebujem?

IZBIRA PRAVILNEGA FILTRA ZA VODO

Voda, ki jo dnevno uporabljamo za pitje, kuhanje, tuširanje in mnoge druge stvari, je na točki naše uporabe pravzaprav na koncu svojega cikla. Cikel molekul, ki končajo v naših kozarcih in naposled tudi v naših telesih, se namreč prične v naravnih rezervoarjih, ki jih polnijo padavine, taljenje snega, itd. Vodovodna podjetja te vire ukrotijo in jih pripravijo za pošiljanje v omrežje. Ob tem kakovost vode preverjajo in sprejemajo potrebne ukrepe za zagotavljanje kakovosti naše pitne vode. A čeravno je voda, ki jo pošljejo v omrežje človeku prijazna, mora ta prepotovati dolgo pot skozi najrazličnejše cevne sisteme. Najprej skozi javni vodovod in naposled skozi vodovod naših hiš in stanovanj. Na tej poti žal pridobi mnoge primesi: pesek, kamenje, rjo ki se lušči iz starih cevi, nitrate, ki jih uporabljamo za gnojenje naših pridelkov, raznovrstne kemikalije in nenazadnje tudi klor, ki ga v vodo dodajamo za zajezitev škodljivih mikroorganizmov. 

Te nečistoče lahko vplivajo na okus in vonj vode ter celo na zdravje ljudi, zato je uporaba filtrirnih sistemov za domačo uporabo vedno bolj razširjena, saj si s tem zagotovimo, da pijemo karseda kakovostno in zdravju prijazno vodo. Če ob tem izboljšamo še okus naše vode, pa jo bomo tudi pili z večjim veseljem, boljšega okusa pa bodo tudi naši kuhani obroki in na primer kava.

Pri izbiri pravega filtrirnega sistema je zato ključnega pomena vedeti, kakšne nečistoče so prisotne v naši vodi, saj različni filtri odstranjujejo različne nečistoče. V tem članku bomo predstavili nekaj najpogostejših vrst filtrirnih vložkov (kartuš) za domačo uporabo in njihove lastnosti.

Filter vložki iz polipropilenske preje

Filtrirni vložki s prejo se najpogosteje pojavljajo v filtrirnih sistemih za domačo uporabo. Te kartuše uporabljajo pleteno polipropilensko nitko, navito okoli jedra. Namenjene so mehanskemu filtriranju vode oziroma odstranjevanju trdih delcev kot so pesek, blato, rja in druge usedline.

Kliknite za ogled filtirnih vložkov s polipropilensko prejo

Filter vložki s PVC mrežico

Plastične mrežaste kartuše se, enako kot filtrirni vložki s prejo, uporabljajo za odstranjevanje mehanskih delcev kot so pesek, blato in rja. Njihova prednost je, da so bolj odporne na zamašitve kot filrirni vložki iz preje, saj imajo večjo površino filtracije, prav tako pa jih lahko očistimo pod vodo in tako podaljšamo njihovo življensko dobo do dveh let. 

Kliknite za ogled filtrirnih vložkov s PVC mrežo

Filter vložki z INOX mrežico

Tako kot filtrirni vložki s PVC mrežico, so tudi vložki z INOX mrežico namenjeni filtraciji mehanskih usedlin. Tudi INOX vložke lahko operemo pod vodo, s čimer lahko dosežemo življensko dobo 5-ih let. 

Kliknite za ogled filtrirnih vložkov z INOX mrežo

Filter vložki z aktivnim ogljem

Aktivno oglje se uporablja za odstranjevanje kemičnih nečistoč kot so klorni derivati, organske spojine, nitrati, pesticidi in druge molekule. Aktivno oglje deluje tako, da adsorbira nečistoče na svojo površino, s tem pa odstrani neželjene kemikalije in izboljša kakovost, okus ter vonj naše vode. 

Kliknite za ogled filtrirnih vložkov z aktivnim ogljem

Filter vložki s polifosfatnimi kristali

Polifosfatne kartuše se uporabljajo za preprečevanje nabiranja apna oziroma vodnega kamna v napeljavi. Polifosfatni kristali namreč na stenah cevi, naprav, radiatorjev in grelnih teles ustvarijo zaščitni sloj, ki prepreči odlaganje vodnega kamna na teh površinah, prav tako pa tekom svojega delovanja omehčajo in odstranjujejo že obstoječe obloge.

Kliknite za ogled omehčevalnih filtrirnih vložkov

Kombinirani filter vložki

Kombinirane filter kartuše so sestavljene iz dveh predelov in predstavljajo odlično rešitev za primere, kjer imamo na voljo samo eno filtrirno mesto. Navadno zajemajo mehansko filtracijo (preja, mrežica) v kombinaciji z aktivnim ogljem. Tako lahko z uporabo enega samega vložka odstranimo trdne delce in kemične nečistoče kot so klor, pesticidi, nitrati in drugo, s tem pa izboljšamo kakovost, okus ter vonj vode.

Kliknite za ogled kombiniranih filtrirnih vložkov

Če povzamemo:

  • Za filtracijo mehanskih usedlin - vložki iz preje ali vložki s PVC / INOX mrežo (manjše kot je število micronov, manjše delce bo filter zadržal)
  • Za boljši okus / vonj vode in odstranjevanje kemičnih primesi - vložki z aktivnim ogljem
  • Za zaščito napeljave in naprav pred vodnim kamnom - vložki s polifosfatnimi kristali

Ob tem se je potrebno zavedati tudi pomembnosti vrstnega reda filtrirnih vložkov v našem sistemu kadar uporabljamo več filtrirnih posod:

  • Prvi naj bodo filtrirni vložki za mehansko filtracijo vode (preja, PVC mrežica, INOX), šele za njimi pa montiramo druge filtre (ogljene, omehčevalne,...)
  • Filtre za mehansko filtracijo vode razporedimo od bolj grobih filtrov (tistih z večjim številom mikronov) do bolj finih filtrov

Kljub novo pridobljenem znanju pa v vaših mislih najverjetneje ostaja še nekaj vprašanj, predvsem v povezavi s filtrirnimi ohišji: katero izbrati in kam ga namestiti. A brez skrbi, tudi na ta vprašanja imamo odgovore, zato vas vljudno vabimo da si ogledate in preberete tudi našo naslednjo objavo, ki vam bo pomagala pri izbiri najustreznejšega filtrirnega sistema za vas. Vabljeni!

3. DEL: OHIŠJA VODNIH FILTROV - KATERO IZBRATI?