Do čiste vode z vodnimi filtri?

22 Aug 2023

Do čiste vode z vodnimi filtri?

Kakovost pitne vode

V zadnjih desetletjih je kakovost pitne vode po vsem svetu močno upadla. Onesnaževanje okolja, spremembe v podnebju in uporaba škodljivih kemikalij so le nekateri od razlogov za padec kakovosti. Slovenija, kot majhna evropska država, ni izjema. V zadnjih desetletjih se je tudi v Sloveniji kakovost vode poslabšala. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je namreč voda iz več kot 10% javnih vodovodov onesnažena s pesticidi, nitriti in nitratnimi solmi. Ob tem je mnogo slovenskih vodotokov žal onesnaženih s kemičnimi snovmi iz industrije, kmetijstva in drugih virov. V vodovodnih inštalacijah se med tem pojavljajo tudi mnoge mehanske nečistoče, ki se pojavljajo predvsem na račun vse starejših vodovodnih napeljav. Te snovi vplivajo na kakovost vode ter ogrožajo življenja vodnih organizmov in ljudi.

Slaba kakovost vode lahko vodi v najrazličnejše zdravstvene težave. Nekatere nevarne snovi v vodi namreč povzročajo bolezni prebavil, ledvic in jeter, povečujejo tveganje za različne vrste raka, ob tem pa lahko onesnažena voda povzroča tudi druge zdravstvene težave kot so glavoboli, izpuščaji in razdražljivost. Zato je pomembno, da poskrbimo za čisto in varno vodo za pitje, kuhanje ter druge potrebe, saj ta neposredno vpliva na naše zdravje in počutje.

Filtri za vodo kot pot k boljši vodi

Danes se vse več ljudi zaveda pomena uporabe filtriranih vod za pitje, kuhanje in osebno higieno. Na trgu obstaja mnogo vodnih filtrov za domačo uporabo. Te lahko namestite na armaturo, pod korito, pred hladilnik, ali pa uporabite sistem za filtracijo vode po celotni hiši. 

Filtrirni sistemi delujejo tako, da vodo usmerijo skozi različne plasti filtrirnih medijev, ki iz vode odstranijo škodljive snovi. Prva stopnja običajno vključuje grobo filtracijo, ki odstrani večje fizične delce kot so pesek, rja in druge mehanske usedline. Naslednje stopnje filtracije običajno odstranjujejo klor, težke kovine, pesticide in druge kemikalije, v krajih s povišano stopnjo vodnega kamna pa je pogosto smotrno tudi uporaba omehčevalnih filtrov za zaščito vodovodnih sistemov in naprav, ki prihajajo v stik z vodo.

S filtracijo mehanskih usedlin, mikroorganizmov in kemikalij, si lahko zagotovimo čisto in zdravju prijazno vodo kar v lastni hiši. Tukaj se seveda postavljajo vprašanja kot so: 

  • Kam se filtrirni sistem namesti?
  • Kateri filter za vodo sploh izbrati?

Na ta vprašanja je potrebno odgovoriti individualno, saj bo izbira odvisna predvsem od naslednjih dejavnikov:

  • Trenutno stanje vode (kakšne probleme opažamo oziroma katere nečistoče želimo odstraniti)?
  • Na katerih odjemnih mestih želimo filtrirano vodo?
  • Koliko prostora je na voljo za montažo filtra?

Na vsa ta vprašanja vam bomo z veseljem pomagali odgovoriti, zato nas brez zadržkov kontaktirajte na našo telefonsko številko ali e-poštni naslov. Vabljeni pa ste tudi k prebiranju drugih objav na temo "kako izbrati primeren vodni filter", ki vam bodo, upamo, pomagale do kakovostne vode, zato spremljajte tudi naše prihodnje objave in se prijavite na naše novice, da boste o njih nemudoma obveščeni.

2. DEL: Filtrirni vložki - katerega potrebujem?

3. DEL: Ohišja vodnih filtrov - katero izbrati?

VODNI FILTRI ATLAS